Chilirutan - lokal, småskalig chiliodlare i Södvik, Norra Öland

Recept

Pumpkin pepper chili

RUTHS HARISSA

ChiliRutans egen Harissa. 4 chilipeppar, delade och urkärnade
(Hot wax eller jalapeno)
3 stora vitlöksklyftor
3 tsk mald spiskummin
3 tsk mald koriander
1 dl repad färsk pepparmynta
alt 2 tsk torkad mynta
1/2 dl jungfruolja
en nypa salt

GÖR SÅ HÄR

Mixa alltsammans i matberedare eller stöt i en stor mortel. Harissan skall ha en paste-liknande konsistens när den är klar.


SPICY CHIPOTLE - CHILI STICKS

Kryddiga brödstickor är goda som snacks till en drink eller som kontrast till en sallad. De här är beströdda med havssalt, men det är roligt att variera dem med vitlök, rosmarin, riven ost eller hackade nötter.

1 1/2 dl fingervarmt vatten
1 tsk färsk jäst
drygt 4 dl (200 g) Vetemjöl Special
1 dl dl (50 g) majsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
2 tsk chipotle paste eller chipotle en adabo
GÖR SÅ HÄR
Rör ut jästen i vattnet. Låt stå 5 minuter så att jästen aktiveras. Tillsätt olivolja, 1 dl av vetemjölet, salt och chipotle till degvätskan och rör ut till en jämn smet. Fortsätt att arbeta in resterande mjöl i omgångar till en jämn och smidig deg. Arbeta degen 15 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Lägg över degen i en bunke med 1 msk olivolja. Vänd runt degen i oljan för att undvika att ytan torkar under jäsningen. Täck degen med plastfilm och låt den jäsa i kylskåp 2 timmar. Ta ut degen och och lägg den på väl mjölat underlag. Kavla ut den till en rektangulär ruta på 45x30 cm. Skär med degsporre 1 1/2-2 cm breda remsor som läggs på plåt mjölad med majsmjöl. Låt stickorna jäsa 30 minuter under handduk. Pensla dem med vatten och strö på havssalt. Grädda dem i 7-8 minuter i 230 grader. Låt svalna på bakgaller.
KÄLLA: "Eat the heat" av Jonas Borssén

TEXAS CHILI CON CARNE

Denna klassiker började säljas av gatuförsäljande "chiliqueens" i San Antonio, Texas och har sedan dess gjort succé världen över.
600 g oxhögrev i små grytbitar, halva kalopsbitar
150 g bacon
3 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda paprikor, tärnade
2 flaskor mörkt öl
2 msk finhackad färsk jalapeno
eller jalapeno i vinäger
1 msk chipotle paste eller chipotle en adobo
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
majs- eller rapsolja
salt
GÖR SÅ HÄR
Bryn kött och bacon i lite olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och låt det fortsätta fräsa på låg värme tills lök och paprika är mjuka. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingedienserna utom oreganon. Låt nu grytan småsjuda under lock 2-2½ timme så att köttet nästan faller sönder i sina fibrer. Mot slutet tillsätt oreganon. Servera med varma tortillabröd eller chips, riven ost, hackad rödlök, gräddfil, guacamole, strimlad isbergssallad och ris.
KÄLLA: "Eat the heat" av Jonas Borssén

ARCTIC WILD GAME CHILI

Vildmarkschili
4-6 personer
600 g grovmalen viltfärs eller grytbitar av vilt
150 g rökt sidfläsk, strimlat
15-18 schalottenlökar
4 stjälkar blekselleri, skivade
2 vitlöksklyftor, finhackade
150 g blandad skogssvamp
2½ dl vilt- eller kycklingbuljong
1 dl balsamvinäger
2½ dl mörk öl
1 msk mald chilipeppar ancho style
1 tsk mald spiskummin
2 msk chipotle paste eller chipotle en adobo
2 lagerblad
salt
majs- eller rapsolja
lingonsalsa med äpple
GÖR SÅ HÄR
Bryn färs, sidfläsk och schalottenlök i en gryta med lite olja. Tillsätt blekselleri, vitlök och svamp. Låt det fortsätta fräsa i 5 minuter. Häll i buljong, vinäger och öl. Koka upp och skumma av buljongen. Tillsätt kryddorna. Täck grytan med lock och låt den sjuda på svag värme i 35 minuter. Servera den med salsa och varma tortillabröd.
KÄLLA: "Eat the heat av Jonas Borssén

APPLE-LINGONBERRY SALSA

Lingonsalsa med äpple
4-6 portioner
Våra fantastiska lingon är värda att uppmärksammas i vidare matsammanhang.
Pröva den här salsan till viltkött.
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rostade, skalade och mosade
1 äpple, skalat och tärnat
3 dl färska eller frysta lingon
1 dl strösocker
2 msk finhackad, färsk jalapeno
eller jalapeno i vinägern
GÖR SÅ HÄR
Rårör lingon med socker tills sockret har lösts upp.
Rör därefter i övriga ingredienser.
Förvaras kallt i en väl tillsluten plast- eller glasburk med lock.
KÄLLA: "Eat the heat" av Jonas Borssén

HABANERO HELL SAUCE

½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 morötter, finhackade
5 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
5-6 habaneros, urkärnade
3 dl tärnat fruktkött av mango,
cirka 1 mogen mango
½ tsk salt
olivolja
GÖR SÅ HÄR
Fräs lök, vitlök och morötter i lite olja i 5 minuter, utan att de tar färg. Häll i vatten, koka upp och täck med lock. Låt det koka i 10 minuter. Ta därefter av värmen och låt det svalna något. Mixa grönsakskoket med resterande ingredienser till en slät sås. Häll upp såsen på flaskor och förvara den i kylskåp där den håller sig några månader.
KÄLLA: "Het trädgård" av Jonas Borssén och Philippe Plönninge